Drought tolerance in seedlings of coffee genotypes carrying genes of different species

Authors

  • Filipe Gimenez Carvalho Universidade Estadual de Londrina Instituto Agronômico do Paraná
  • Gustavo Hiroshi Sera Instituto Agronômico do Paraná
  • Elder Andreazi Universidade Estadual de Londrina Instituto Agronômico do Paraná
  • Tumoru Sera Instituto Agronômico do Paraná
  • Inês Cristina de Batista Fonseca Universidade Estadual de Londrina
  • Fernando Cesar Carducci Instituto Agronômico do Paraná
  • Luciana Harumi Shigueoka Universidade Estadual de Londrina Instituto Agronômico do Paraná
  • Melina Marques Holderbaum Instituto Agronômico do Paraná
  • Kamila Carmezini Costa Instituto Agronômico do Paraná

DOI:

https://doi.org/10.25186/cs.v12i2.1175

Keywords:

Coffea racemosa, Coffea liberica, drought, coffee from Ethiopia, breeding

Abstract

Drought is one of the limiting factors to Arabica coffee crop and tolerance sources exist in different Coffea spp. species. The aim of this research was to evaluate the drought tolerance in seedlings of 21 coffee genotypes, carrying genes of different species, by wilting degree analysis of seedling leaves subjected to a period of hydric restriction. The experimental design was completely randomized with 24 replicates, with one seedling of six months per plot. The experiment was carried out in a greenhouse at the Instituto Agronômico do Paraná (IAPAR) in Londrina, Paraná, Brazil. Two evaluations were performed using a leaf wilting index, in the range of grades from 1 to 9, that were performed, in both evaluations, six days after the drought restriction began. Assessments of the intensity of wilt in seedlings allowed to discriminate genotypes with tolerance to drought. The most tolerant genotype to drought was IAPAR 11260 a Coffea arabica (carrier of Coffea racemosa genes), followed by Coffea arabica Ethiopia E368, ‘IPR 100’ (carrier of Coffea liberica genes) and ‘IPR 103’ (carrier of Coffea canephora genes). Coffea canephora cv. ‘Apoatã IAC 2258’ was the most sensitive compared with all Coffea arabica genotypes.

Author Biographies

Filipe Gimenez Carvalho, Universidade Estadual de Londrina Instituto Agronômico do Paraná

Doutorando em Agronomia pela Universidade Estadual de Londrina (UEL), realiza atividades no Laboratório de Melhoramento Genético do Café no Instituto Agronômico do Paraná (IAPAR).

Gustavo Hiroshi Sera, Instituto Agronômico do Paraná

Pesquisador do Istituto Agronômico do Paraná na Área de Melhoramento e Genética Vegetal

Elder Andreazi, Universidade Estadual de Londrina Instituto Agronômico do Paraná

Doutorando em Agronomia pela Universidade Estadual de Londrina (UEL), realiza atividades no Laboratório de Melhoramento Genético do Café no Instituto Agronômico do Paraná (IAPAR).

Tumoru Sera, Instituto Agronômico do Paraná

Pesquisador do Istituto Agronômico do Paraná na Área de Melhoramento e Genética Vegetal

Inês Cristina de Batista Fonseca, Universidade Estadual de Londrina

Docente do Departamento de Agronomia - Área de Experimentação Agrícola.

Bolsista CNPq

Fernando Cesar Carducci, Instituto Agronômico do Paraná

Área de Melhoramento e Genética Vegetal

Luciana Harumi Shigueoka, Universidade Estadual de Londrina Instituto Agronômico do Paraná

Doutoranda em Agronomia pela Universidade Estadual de Londrina (UEL), realiza atividades no Laboratório de Melhoramento Genético do Café no Instituto Agronômico do Paraná (IAPAR).

Melina Marques Holderbaum, Instituto Agronômico do Paraná

Área de Melhoramento e Genética Vegetal

Kamila Carmezini Costa, Instituto Agronômico do Paraná

Área de Melhoramento e Genética Vegetal

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Published

2017-06-04

Issue

Section

Articles