Decomposition and nitrogen mineralization from green manures intercropped with coffee tree

Authors

  • Rosileyde Golçalves Siqueira Cardoso Universidade Federal de Viçosa - UFV
  • Adriene Woods Pedrosa EPAMIG Sudeste
  • Mateus Cupertino Rodrigues Universidade Federal de Viçosa - UFV
  • Ricardo Henrique Silva Santos Universidade Federal de Viçosa - UFV
  • Paulo Roberto Cecon Universidade Federal de Viçosa - UFV
  • Herminia Emilia Prieto Martinez Universidade Federal de Viçosa - UFV

Keywords:

Coffea arabica cv. Oeiras, Canavalia ensiformis, Dolichos lablab, decomposition rate, nitrogen cycling.

Abstract

The knowledge about the rate of decomposition and nitrogen mineralization of green manures provides synchronization with the higher absorption stage by the coffee tree. The rate of decomposition and nitrogen mineralization varies according to the species of green manure and with the environmental factors. The aim of the present study was to evaluate the decomposition and nitrogen mineralization of two green manures intercropped with coffee trees for three different periods. The experiment was divided into two designs for statistical analysis, one referring to the characterization of plant material (fresh mass, dry matter, dry matter content, nitrogen concentration and accumulation in the jack bean (Canavalia ensiformis) and hyacinth bean (Dolichos lablab) and another to evaluate the rate of decomposition and N mineralization of these species. The decomposition rate decreased in both species as their growth time increased in the field. The decomposition was influenced by the phenology of green manures. Nitrogen mineralization of the jack bean decreased as the growth period in the field increased and was faster than hyacinth bean only when cut at 60 days. The N mineralization was slower than mass decomposition in both species.

Author Biographies

Rosileyde Golçalves Siqueira Cardoso, Universidade Federal de Viçosa - UFV

 

Adriene Woods Pedrosa, EPAMIG Sudeste

Graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Lavras (2003), mestrado em Fitotecnia pela Universidade Federal de Viçosa (2008) e doutorado na Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz" - ESALQ-USP em Ciênicas com ênfase no manejo da adubação nitrogenada no consórcio cafeeiro e braquiária (2013). Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Nutrição Mineral de Plantas e Floricultura, atuando principalmente nos seguintes temas: nutrição mineral, cafeeiro, deficiência de zinco, adubação orgânica e floricultura. Trabalhou como bolsista de apoio técnico da FAPEMIG com adubação orgânica em cafeeiro (09/2008 a 01/2009). pós-doutorado pela CAPES junto ao USDA na cidade de Lincoln-Nebraska pesquisando práticas de manejo para a produção de milho e soja em rotação com Pennycres, como. Atualmente, é bolsista do Consórcio Pesquisa Café- EMBRAPA junto ao EPAMIG-MG.

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Published

2018-05-15

How to Cite

CARDOSO, R. G. S.; PEDROSA, A. W.; RODRIGUES, M. C.; SANTOS, R. H. S.; CECON, P. R.; MARTINEZ, H. E. P. Decomposition and nitrogen mineralization from green manures intercropped with coffee tree. Coffee Science - ISSN 1984-3909, [S. l.], v. 13, n. 1, p. 23–32, 2018. Disponível em: http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/1344. Acesso em: 26 jan. 2023.

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