Characterization of the coffee fruit detachment force in crop subjected to mechanized harvesting

Authors

  • Luiz de Gonzaga Ferreira Júnior Universidade Federal de Lavras/UFLA – Departamento de Engenharia/DEG - Cx. P. 3037 - 37.200-000 Lavras – MG-
  • Fábio Moreira da Silva Universidade Federal de Lavras/UFLA – Departamento de Engenharia/DEG - Cx. P. 3037 - 37.200-000 Lavras – MG-
  • Danton Diego Ferreira Universidade Federal de Lavras/UFLA – Departamento de Engenharia/DEG - Cx. P. 3037 - 37.200-000 Lavras – MG-
  • Sérgio Domingos Simão Universidade Federal de Lavras/UFLA – Departamento de Ciências Exatas/DEX- Cx. P. 3037 - 37.200-000 Lavras – MG
  • Gabrielly Carvalho de Souza Universidade Federal de Lavras/UFLA – Departamento de Engenharia/DEG - Cx. P. 3037 - 37.200-000 Lavras – MG
  • Lucas Kemps Ferreira Universidade Federal de Lavras/UFLA – Departamento de Zootecnia/DZO- Cx. P. 3037 - 37.200-000 Lavras – MG

Keywords:

Coffea arabica L., selective mechanized harvesting, ripeness.

Abstract

In order to adjust the coffee harvester and to assist in deciding either whether or not to make a second pass of the harvester, fully or selectively, it is necessary to know some crop parameters. The aim of the present study was to evaluate the coffee fruit detachment force in the green and cherry ripeness, under different plant positions and in four evaluation periods, throughout the harvest period between the first and second pass of harvester. The cultivar used was the Catuaí Amarelo IAC 144 aged eight years in spacing 3.8 x 0.9 m. Detachment force was determined by sampling using a portable digital dynamometer. The green ripeness stage showed superior detachment force than the cherry for all evaluation periods. The fruit detachment force for the green and cherry ripeness showed a decreasing behavior during the evaluation period, since the difference between the detachment forces of these fruits increased, thus guiding the type of harvest to be performed. Beyond the fruit detachment force difference, other parameters such as fruit ripening rate and crop load were essential for harvest management. Significant variations were identified in the fruit detachment force positioned in different parts of the coffee tree branches. The results also reinforce the relevance of characterizing the coffee fruit detachment force for harvester adjustments and management of the selective mechanized harvesting.

Author Biographies

Luiz de Gonzaga Ferreira Júnior, Universidade Federal de Lavras/UFLA – Departamento de Engenharia/DEG - Cx. P. 3037 - 37.200-000 Lavras – MG-

 CV: http://lattes.cnpq.br/3341361944808929

Doutorando em Engenharia Agrícola, departamento de Engenharia da Universidade Federal de Lavras, Mestre em Engenharia Agrícola pela UFLA (2014), Especialista em Cafeicultura Empresarial e Meio Ambiente pelo UNIS em 2012, Engenheiro Agrícola pela UFLA (2007).

Fábio Moreira da Silva, Universidade Federal de Lavras/UFLA – Departamento de Engenharia/DEG - Cx. P. 3037 - 37.200-000 Lavras – MG-

CV: http://lattes.cnpq.br/0388727923854927
Possui graduação em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Lavras (UFLA) em 1985, mestrado em Engenharia Agrícola pela
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) em 1990 e doutorado em Engenharia Mecânica pela Universidade de São Paulo (USP) em 1995. Atualmente é professor titular da
Universidade Federal de Lavras, Membro de corpo editorial da Cafeicultura (1678-1724) e Sócio fundador do Inovação em Mecanização Agrícola Ceifa.

Danton Diego Ferreira, Universidade Federal de Lavras/UFLA – Departamento de Engenharia/DEG - Cx. P. 3037 - 37.200-000 Lavras – MG-

CV: http://lattes.cnpq.br/9976401541377939

Obteve os títulos de Engenheiro Eletricista em 2005 pela Universidade Federal de São João Del-Rei (UFSJ), Mestre em Engenharia Elétrica em 2007 pela Universidade Federal de Juiz de Fora (UFJF) e doutor em Engenharia Elétrica em 2010 pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ/COPPE). Realizou Estágio Pós-doutoral na Universidade Federal de Juiz de Fora, pelo INERGE/CNPq, de maio de 2014 a maio de 2015. Atualmente é Professor Adjunto na Universidade Federal de Lavras (UFLA), lotado no Departamento de Engenharia (DEG).

Sérgio Domingos Simão, Universidade Federal de Lavras/UFLA – Departamento de Ciências Exatas/DEX- Cx. P. 3037 - 37.200-000 Lavras – MG

CV: http://lattes.cnpq.br/0902677319426013

Mestre em Estatística e Experimentação Agropecuária pela Universidade Federal de Lavras. Bacharel em Zootecnia pelo Instituto Federal Minas Gerais Campus Bambuí.

Gabrielly Carvalho de Souza, Universidade Federal de Lavras/UFLA – Departamento de Engenharia/DEG - Cx. P. 3037 - 37.200-000 Lavras – MG

CV: http://lattes.cnpq.br/6638729415235751

Graduanda em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Lavras 

Lucas Kemps Ferreira, Universidade Federal de Lavras/UFLA – Departamento de Zootecnia/DZO- Cx. P. 3037 - 37.200-000 Lavras – MG

CV: http://lattes.cnpq.br/8353771212884447

Graduando em Zootecnica na Universidade Federal de Lavras (UFLA). Possui curso técnico de Eletricista, Técnico em Radiologia, Graduação em Logística pelo Centro Universitário do Sul de Minas (2011). Tem MBA em Gestão Estratégica e Inteligência de Negócios pela UNIS (2012)

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Published

2018-05-15

How to Cite

FERREIRA JÚNIOR, L. de G.; SILVA, F. M. da; FERREIRA, D. D.; SIMÃO, S. D.; SOUZA, G. C. de; FERREIRA, L. K. Characterization of the coffee fruit detachment force in crop subjected to mechanized harvesting. Coffee Science - ISSN 1984-3909, [S. l.], v. 13, n. 1, p. 71–79, 2018. Disponível em: http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/1379. Acesso em: 26 jan. 2023.

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