Genetic parameters estimation in groups of Conilon coffee clones

Authors

  • Wagner Nunes Rodrigues CCA-UFES
  • Marcelo Antonio Tomaz CCA-UFES
  • Romário Gava Ferrão INCAPER
  • Maria Amélia Gava Ferrão EMBRAPA, INCAPER
  • Aymbiré Francisco Almeida da Fonseca EMBRAPA, INCAPER
  • Fábio Demolinari de Miranda CCA-UFES

Keywords:

Café, Propagação e Melhoramento

Abstract

The cultivation of Coffea canephora var. kouilouensis De Wild (Conilon) is of great importance in Espírito Santo andtheir populations often have significant genetic variability. This study was aimed to evaluate three genotype groups of Conilon coffee,distinguished according to their maturation cycles, to estimate genetic parameters of different characteristics in order to betterunderstand their genetic structure. Estimates of genetic parameters were obtained from three experiments arranged according to thestatistical design in random blocks with four repetitions and five plants per plot. Individual and joint variance analyses were made toestimate genetic parameters and infer about the genetic variability of six agronomic traits: maturity cycle, productivity, visualassessment index, vigor, plant size and fruit size. The results indicate that the groups of clones showed high productivity and highgenetic variability for most of the traits, not showing a tendency of superiority of a group of clones relative to each other. The groupsof clones of Conilon coffee evaluated in this study showed great potential to be successfully used in breeding programs aiming forproductivity and other characteristics in the south of Espírito Santo.

Author Biographies

Wagner Nunes Rodrigues, CCA-UFES

Engenheiro Agrônomo, M. Sc. Bolsista FAPES, Centro de Ciências Agrárias da Universidade Federal do Espírito Santo – CCA-UFES, Alto Universitário, Cx. P. 16, CEP: 29500-000, Alegre-ES.

Marcelo Antonio Tomaz, CCA-UFES

Engenheiro Agrônomo, D. Sc. Professor do Departamento de Produção Vegetal, Centro de Ciências Agrárias da Universidade Federal do Espírito Santo – CCA-UFES, Alto Universitário, Cx.P. 16, CEP 29500-000, Alegre-ES.

Romário Gava Ferrão, INCAPER

Engenheiro Agrônomo, D. Sc. Bolsista de Produtividade, Pesquisador do Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural – INCAPER, Rua Afonso Sarlo, 160, Bento Fereira, CEP: 29052-010, Vitória-ES.

Maria Amélia Gava Ferrão, EMBRAPA, INCAPER

Engenheira Agrônoma, D. Sc. Bolsista de Produtividade, Pesquisadora da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária – EMBRAPA, lotada no Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural – INCAPER, Rua Afonso Sarlo, 160, Bento Fereira, CEP: 29052-010, Vitória-ES.

Aymbiré Francisco Almeida da Fonseca, EMBRAPA, INCAPER

Engenheiro Agrônomo, D. Sc. Bolsista de Produtividade, Pesquisador da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária – EMBRAPA, lotado no Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural – INCAPER, Rua Afonso Sarlo, 160, Bento Fereira, CEP: 29052-010, Vitória-ES.

Fábio Demolinari de Miranda, CCA-UFES

Biólogo, D. Sc. Professor do Departamento de Produção Vegetal, Centro de Ciências Agrárias da Universidade Federal do Espírito Santo – CCA-UFES, Alto Universitário, Cx.P. 16, CEP 29500-000, Alegre-ES.

Published

2012-08-06

How to Cite

RODRIGUES, W. N.; TOMAZ, M. A.; FERRÃO, R. G.; FERRÃO, M. A. G.; FONSECA, A. F. A. da; MIRANDA, F. D. de. Genetic parameters estimation in groups of Conilon coffee clones. Coffee Science - ISSN 1984-3909, [S. l.], v. 7, n. 2, p. 177–186, 2012. Disponível em: http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/308. Acesso em: 8 dec. 2022.

Issue

Section

Articles