Antecipation of the production and development of coffee plantation implanted with diferente types of seedlings

Authors

  • Danielle Pereira Baliza Universidade Federal de Lavras
  • Alexandrino Lopes Oliveira Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais
  • Rafael Antônio Almeida Dias Universidade Federal de Lavras
  • Rubens José Guimarães Universidade Federal de Lavras
  • Cynthia Reis Barbosa Universidade Federal de Lavras

Keywords:

Coffea arabica L., types of seedlings, anticipating production

Abstract

The objective of this work was to seek anticipation of production and to evaluate the development of coffee plantations implanted with different types of seedlings. The seedlings were produced between June 2003 and December 2005 when the experiment was installed in the field. The experimental design was randomized blocks with 15 treatments constitutedby different types of plants in three replications. The types of plants tested refers to different periods in nursery (six to thirtymonths), and volumes of various containers (27 bags x 32 cm, 16 x 25 cm, 11 x 22cm and tubes 120ml), trimmed and not trimmed (driven with one or two stems), seeds stored in cold, or with seedlings cultivated in a controlled environment, grafted,grafted or self-standing Franco, with rooted cuttings, formed with the full sun or “forcing” with nitrogen. We evaluated: the productivity (bags.ha-1) of the years 2007, 2008, 2009 and 2010, the accumulated productivity of these four years and the percentage of green fruits, cherries, raisins, dry and hollow in the year 2010. We conclude that: it is possible to increase productivity in the first harvests of coffee by utilizing pruned trees (with two steams) and a stay of 18 months in nursery bags 16x25cm, with ripening of the fruit similar to that of conventional seedlings without the the occurrence of hollow grains.

Author Biographies

Danielle Pereira Baliza, Universidade Federal de Lavras

Doutoranda em Fitotecnia, Departamento de Agricultura e área Cafeicultura.Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Lavras (2007) e mestrado em Agronomia Fitotecnia pela Universidade Federal de Lavras (2009). Atualmente é aluna de doutorado em Agronomia Fitotecnia na Universidade Federal de Lavras, Docente voluntária do Departamento de Agricultura - GAG 106 - Métodos de Melhoramento de Plantas e Revisora do periódico Coffee Science. Tem experiência na área de Agronomia, atuando principalmente nos seguintes temas: cafeicultura, ecofisiologia, melhoramento e nutrição.

Alexandrino Lopes Oliveira, Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais

Graduação em Agronomia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2001) , mestrado em Agronomia (Fitotecnia) pela Universidade Federal de Lavras (2003) e doutorado em Agronomia (Fitotecnia) pela Universidade Federal de Lavras (2007) . Tem experiência na área de Agronomia , com ênfase em Fitotecnia.

Rafael Antônio Almeida Dias, Universidade Federal de Lavras

Especialização em Cafeicultura Sustentável pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Técnologia do sul de Minas Campus Muzambinho, graduação no Curso Superior de Técnologia em Cafeicultura, e Técnico em Informática, pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Técnologia do sul de Minas Campus Muzambinho, Técnico em Administração de empresas e Contabilidade pela Escola Estadual Professor José Januário de Magalhães-Muzambinho/MG, Bolsista do Projeto de Pesquisa Da Universidade Federal de Lavras intitulado "Índice de Adequação a Sustentabilidade" e colaborador no Projeto de Pesquisa da Universidade Federal de Lavras intitulado "Articulação Virtual do Café", ambos financiados pela FAPEMIG .

Rubens José Guimarães, Universidade Federal de Lavras

Graduação em Agronomia pela Escola Superior de Agricultura de Lavras (1981), mestrado em Agronomia Fitotecnia pela Escola Superior de Agricultura de Lavras (1994) e doutorado em Agronomia (Fitotecnia) pela Universidade Federal de Lavras (1995). Atualmente é professor associado nível 3 da Universidade Federal de Lavras, pesquisador - Consórcio Brasileiro de Pesquisa e Desenvolvimento do Café, pesquisador bolsista/coord. projeto pesquisa do Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico e pesquisador da Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Gerais. É Editor Chefe da Revista Científica Coffee Science do Consórcio Brasileiro de Pesquisa e Desenvolvimento do Café desde sua criação. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Produção de Mudas, atuando principalmente nos seguintes temas: produção de mudas, cafeeiro, nutrição, mudas e poda.

Cynthia Reis Barbosa, Universidade Federal de Lavras

Graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Lavras (2009).

Published

2013-04-21

How to Cite

BALIZA, D. P.; OLIVEIRA, A. L.; DIAS, R. A. A.; GUIMARÃES, R. J.; BARBOSA, C. R. Antecipation of the production and development of coffee plantation implanted with diferente types of seedlings. Coffee Science - ISSN 1984-3909, [S. l.], v. 8, n. 1, p. 61–68, 2013. Disponível em: http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/348. Acesso em: 30 sep. 2022.

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