Performance of coffee cultivard in organic cultivation system in Tropical Semideciduous Forest Region in Minas Gerais

Authors

  • Waldênia de Melo Moura Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais
  • Paulo César de Lima Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais/ Unidade Regional EPAMIG Zona da Mata (EPAMIG/UREZM)
  • Luiz Carlos Fazuoli Instituto Agronômico de Campinas, Centro de Café Alcides Carvalho
  • Aurinelza Teixeira Batista Condé Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais/ Unidade Regional EPAMIG Triângulo e Alto Paranaíba(EPAMIG/URETP)
  • Tales Campos da Silva Sebrae/Educampo Café/Cooxupé

Keywords:

Coffea arabica, organic coffee, evaluation, productivity, diseases and pests

Abstract

The objective for this work was to evaluate the behavior coffee of cultivars under organic cultivation system, in order to indicate which are more adapted to tropical semideciduous forest region in Minas Gerais (Zona da Mata Mineira). The experiments were conducted from 2003 to 2009, in a randomized block design with thirty genotypes (cultivars and lines) and three replicates, in “Araponga”, “Espera Feliz” and “Tombos” municipalities. Participative methodology of research was used and the evaluations started in 2006 and lasted four harvesting. The cultivars presented variability for most of the evaluated characteristics. In general, it was found low incidence of diseases and pests. The vegetative vigor, yield, severity of the coffee leaf rust and brown eye spot were significantly influenced by the growth areas. For each cultivar it was identified a growth area where the agronomic behaviour was best, including cultivars classified as resistant, moderately resistant and suceptible to leaf rust. Sabiá 708, Catucaí Amarelo 24/137, IBC Palma 1, Paraíso MG H 419-1, Catucaí Vermelho 36/6, Catuaí Vermelho IAC 15, Oeiras MG 6851 cultivars and the line H518 were the most indicated to the organic cultivation system in Zona da Mata Mineira.

Author Biographies

Waldênia de Melo Moura, Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais

Pesquisadora. MSc. Genética e Melhoramento. DSc. em Fitotecnia (Melhoramento Vegetal). Bolsista de Incentivo à Pesquisa da FAPEMIG. Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais/ Unidade Regional EPAMIG Zona da Mata (EPAMIG/UREZM). Vila Gianetti, 46/47. Cmpus da UFV. Viçosa, MG. CEP 36.570-000.

 

Paulo César de Lima, Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais/ Unidade Regional EPAMIG Zona da Mata (EPAMIG/UREZM)

Pesquisador. DSc. em Solos e Nutrição de Plantas. Bolsista de Incentivo à Pesquisa da FAPEMIG. Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais/ Unidade Regional EPAMIG Zona da Mata (EPAMIG/UREZM). Vila Gianetti, 46/47. Cmpus da UFV. Viçosa, MG. CEP 36.570-000.

Luiz Carlos Fazuoli, Instituto Agronômico de Campinas, Centro de Café Alcides Carvalho

Pesquisador. DSc. Biologia Vegetal. Bolsista de Produtividade do CNPq. Instituto Agronômico de Campinas, Centro de Café Alcides Carvalho. Av.. Barão de Itapura 1481. J. Guanabara - Campinas, SP - Brasil - Caixa-Postal: 28. CEP 13001970

Aurinelza Teixeira Batista Condé, Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais/ Unidade Regional EPAMIG Triângulo e Alto Paranaíba(EPAMIG/URETP)

Pesquisadora. DSc. Genética e Melhoramento de Plantas. Bolsista de Incentivo à Pesquisa da FAPEMIG. Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais/ Unidade Regional EPAMIG Triângulo e Alto Paranaíba(EPAMIG/URETP)Rodovia Patos de Minas - Presidente Olegário, km 18 - Patos de Minas, MG. CEP 38700-000

Tales Campos da Silva, Sebrae/Educampo Café/Cooxupé

Engenheiro Agrônomo. Consultor Técnico e Gerencial do Sebrae/Educampo Café/Cooxupé. Avenida João Mariano, 2.410. Parque Santo Antônio. Serra do Salitre, MG. CEP 38760-000

Published

2014-01-17

How to Cite

MOURA, W. de M.; LIMA, P. C. de; FAZUOLI, L. C.; CONDÉ, A. T. B.; SILVA, T. C. da. Performance of coffee cultivard in organic cultivation system in Tropical Semideciduous Forest Region in Minas Gerais. Coffee Science - ISSN 1984-3909, [S. l.], v. 8, n. 3, p. 256–264, 2014. Disponível em: http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/428. Acesso em: 28 oct. 2021.

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