Agronomic performance of ‘Bourbon’s’ group coffee plants populations

Authors

  • Amador Eduardo de Lima Universidade Federal de Lavras/Departamento de Agricultura
  • Antônio Nazareno Guimarães Mendes Universidade Federal de Lavras/Departamento de Agricultura
  • Gladyston Rodrigues Carvalho Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais/EPAMIG
  • César Elias Botelho Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais/EPAMIG
  • Elisa de Melo Castro Universidade Federal de Lavras/Departamento de Agricultura
  • Diego de Abreu Cardoso Universidade Federal de Lavras/Departamento de Agricultura

DOI:

https://doi.org/10.25186/cs.v11i1.957

Keywords:

Coffea arabica, breeding, agronomic traits, yield

Abstract

The coffee breeding research influences directly to the obtainment of coffee trees more productive. The purpose of this study was to evaluate the agronomic characteristics of the Bourbon coffee group plants, in two coffee growing regions of Minas Gerais state, aiming at the populations selection with high productivity, adapted and stable. In experiment consisting of 20 treatments were evaluated 17 populations of Bourbon’s coffee group, and three cultivars widely cultivated in Brazil. We used a randomized block design (RBD) with three replicates, each plot consisted of ten plants. We evaluated the characteristics of bean yield, percentage of beans retained in sieve size 16, vegetative vigor and adaptability and stability in yield (Lavras, Três Pontas e Patrocínio). The populations studied have greater yield potential in South of Minas Gerais, carried out in the counties of Lavras and Três Pontas. The populations 05 (Bourbon Amarelo - Faz. Boa Vista / Campos Altos – MG), 17 (Bourbon Amarelo - Faz. Monte Alegre - Talhão Limoeiro / Alfenas - MG) and 19 (Catuaí Vermelho IAC 144 - Faz. Experimental de Machado - MG), are more productive, adapted and stable. The high productive and good agronomic characteristics by this populations of Bourbon, shows that populations have high potential for genetic selection.

Author Biographies

Amador Eduardo de Lima, Universidade Federal de Lavras/Departamento de Agricultura

http://lattes.cnpq.br/7066733685505397

Antônio Nazareno Guimarães Mendes, Universidade Federal de Lavras/Departamento de Agricultura

http://lattes.cnpq.br/0621400043671149

Gladyston Rodrigues Carvalho, Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais/EPAMIG

http://lattes.cnpq.br/1658112098865602

César Elias Botelho, Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais/EPAMIG

http://lattes.cnpq.br/9064405930835578

Elisa de Melo Castro, Universidade Federal de Lavras/Departamento de Agricultura

http://lattes.cnpq.br/5933163427531534

Diego de Abreu Cardoso, Universidade Federal de Lavras/Departamento de Agricultura

http://lattes.cnpq.br/8263745740223359

References

ANNICCHIARICO, P. Cultivar adaptation and recommendation from alfafa trials in northern Italy. Journal of Genetics and Plant Breeding, Rome, v. 46, p. 269-278, 1992.

BERTRAND, B. et al. Comparison of the effectiveness of fatty acids, chlorogenic acids, and elements for the chemometric discrimination of coffee (Coffea arabica L.) varieties and growing origins. Journal of agricultural and food chemistry. Washington, v. 56, n. 6, p. 2273-2280, 2008.

BOTELHO, C. E. et al. Adaptabilidade e estabilidade fenotípica de cultivares de café arábica em Minas Gerais. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 45, p. 1404-1411, 2010.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução normativa no 8, de 11 de junho de 2003. Aprova o regulamento técnico de identidade e de qualidade para a classificação do café beneficiado grão cru. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, 13 jun. 2003. Seção 1, p.4.. Disponível em: <http://sistemasweb.agricultura.gov.br/sislegis/action/detalhaAto.do?method=detalharAtosArvore&tipo=INM&numeroAto=00000008&seqAto=000&valorAno=2003&orgao=MAA&codTipo=&desItem=&desItemFim=#>. Acesso em: 05 de maio, 2014.

CARVALHO, A. et al. Melhoramento do cafeeiro: produtividade e outras características de várias cultivares em Monte Alegre do Sul. Bragantia, Campinas, v. 32, p. 245-260, 1973.

CARVALHO, G. R. et al. Seleção de progênies oriundas do cruzamento entre “Catuaí” e “Mundo Novo” em diferentes regiões do Estado de Minas Gerais. Bragantia, Campinas, v. 65, n. 4, p. 583-590, 2006.

CARVALHO, A. M. et al. Avaliação de progênies de cafeeiros obtidos do cruzamento entre Catuaí e Híbrido de Timor. Scientia Agraria, v. 9, p. 249-253, 2008.

CARVALHO, G. R. et al. Comportamento de progênies F4 obtidas por cruzamentos de 'Icatu' com 'Catimor'. Ciência e Agrotecnologia, v. 33, p. 47-52, 2009.

CAMARGO, M. B. P. The impact of climatic variability and climate change on arabic coffee crop in Brazil. Bragantia. Campinas, v. 69, p. 239–247, 2010.

CARVALHO, A. M. et al. Correlação entre crescimento e produtividade de cultivares de café em diferentes regiões de Minas Gerais, Brasil. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 45, n. 3, p. 269-275, 2010.

CARVALHO, G. R. C. et al. Melhoramento genético do café visando à qualidade de bebida. Informe Agropecuário, Belo Horizonte, v. 32, n. 261, p. 30-38, 2011.

CARVALHO, A. M. et al. Desempenho agronômico de cultivares de café resistente à ferrugem no Estado de Minas Gerais, Brasil. Bragantia, Campinas, v. 71, n. 4, p. 481-487, 2013.

FAZUOLI, L. C. et al. Avaliação das cultivares de Mundo Novo, Bourbon Amarelo e Bourbon Vermelho de Coffea arabica L. em Campinas, SP. Bragantia, Campinas, v. 64, n. 4, p. 533-546, 2005.

FERREIRA, D. F. Sisvar: A computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 35, n. 6, p. 1039-1042, nov./dez. 2011.

FIGUEIREDO, L. P. et al. The Potential for High Quality Bourbon Coffees from Different Environments. Journal of Agricultural Science, v. 5, n. 10, 2013.

GUERREIRO FILHO, O.; FAZUOLI, L. C.; AGUIAR, A. T. E. Cultivares de Coffea arabica selecionadas pelo IAC: características botânicas, tecnológicas, agronômicas e descritores mínimos. O Agronômico, Campinas, v. 55, n. 2, p. 34-37, 2006.

GICHIMU, B. M.; OMONDI, C. O. Early performance of five newly developed lines of Arabica Coffee under varying environment and spacing in Kenya. Agriculture and Biology Journal of North America, v. 1, p. 32-39, 2010.

MENDONÇA, L. M. V. L. et al. Composição química de grãos crus de cultivares de Coffea arabica L. suscetíveis e resistentes à Hemileia vastatrix Berg et Br. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 31, n. 2, p. 413-419, mar./abr., 2007.

REIS, P.R.; CUNHA, R.L. da. Café arábica: do plantio à colheita. Lavras: EPAMIG, 2010. 896p.

SERA, G. H. et al. Correlação entre a ocorrência de Colletotrichum spp. e outras características agronômicas em cafeeiros. Bragantia, Campinas, v. 64, n. 3, p. 435-440, 2005.

STEEL, R. G.; TORRIE, J, K.; Principles and procedures of statistics: a biometrical approach. 2. ed. Tokyo: McGraw-Hill, 1980. 633 p.

SEVERINO, L. S. et al. Associações da produtividade com outras características agronômicas de café (Coffea arabica L. “Catimor”). Acta Scientiarum Agronomy, v. 24, p. 1467-1471, 2002.

VILLARREAL, D. et al. Genotypic and environmental effects on coffee (Coffea arabica L.) bean fatty acid profile: impact on variety and origin 43 chemometric determination. Journal of Agricultural and Food Chemistry. Washington, v. 57, n. 23, p. 11321-11327, 2009.

Published

2016-03-22

Issue

Section

Articles